Thursday, December 3, 2015

Lista studiourilor de animatie din RomaniaExista studiouri de animatie, romanesti, go figure. Motivul pentru care marea majoritate nu stiu de ele e din cauza ca acestea se ocupa fie cu scurt metraje fie cu spoturi publicitare, in nici un caz feature animation. Si sa fim seriosi, inafara de persoanele interesate de animatie, care sa caute in mod special asa ceva, publicul larg are 0 interactiune cu asa ceva.

Anim'est mai salveaza din asta, dar pentru a face miracole ai nevoie de magie. Magie de care animatiile romanesti duc lipsa. (cel putin ultima data cand am verificat) Am sa iau studiourile in ordinea profilului clientilor lor dar sa nu ne amagim in a crede ca daca un studiou nu are clienti high profile, nu desfasoara munca de calitate, asta e o idiotenie, toate studiourile despre care o sa vorbesc fac treaba grozava. (mai putin chestiile care nu ma impresioneaza, but it's me, so it's a high standard)

Golem Studio

Incercati sa va amintiti ultimile trei productii video romanesti cu efecte speciale sau animatie, si probabil doua sunt de la Golem. Desi Golem isi au gherutele creative infipte in tot, de la grafica la online, ar trebui sa fii nebun sa nu recunosti aspectul de animatie a studioului.

De la DOMO la Cocolino, la Fanta, la aberatia aia din clabuc care, desprinsa din cosmarurile lui Casper, care spala cu Loredana pentru ca apa apa apaaaaaaaaaawmaigad. Nu cred ca e agentie de publicitate instarita care sa nu fi lucrat cu ei.


DSG

DSG e un studiou interesant, desi stilul vizual nu e tocmai conventional si nu ii vad facand animatie 3D precum Golem, au castigat niste clienti destul de interesanti, de la Vodafone la ROM. Pe langa comercial, au atras atentia si cu un short (Crulic - drumul spre dincolo) ... destul de fucking macabru!Nu e misto cum cinematografia noastra nu e in stare sa creeze decat media dinasta de iti vine sa omori catelusi si sa ineci bebelusi? Doamne fereste sa cream ceva care sa induca o stare de bine.
Asa e mentalul nostru colectiv prin de rahat, si ne mai intrebam de ce nu ne merge bine. (un secret: tine 80% de atitudine)

FrameBreed

Urmatorul pe lista e FrameBreed. Recent au capatat destul de mult buzz pentru SpongeBob 4-D: The Great Jelly Rescue.Ce imi place la FrameBreed e ca sunt un studiou 100% de animatie. Desi au munca comerciala perecum Christian Tour, chipsurile Star sau Zizin, marea majoritate a muncii lor e full blown animation, mai putin efecte speciale sau compositing animation.

Toppen

La fel ca FrameBreed, Toppen au un farmec fata de toate animatiile care le fac, pacat ca la capitolul storytelling cam scartaie treaba, dar in rest super distractiv tot

 

Dintre toate studiourile Toppen are cea mai larga gama de shorturi animate si cand zic short-uri ma refer de fapt la real short-uri, acum, n-as sugera niciodata ca cantitatea e preferabila calitatii, dar arata ca le place sa experimenteze cu idei, ceea ce e intotdeauna un lucru bun. La capitolul clienti comerciali au ceva experienta cu Nike si Nescafe.

RED School

Acum stiu ce o sa imi ziceti: dar Cosmin, RED School nu e o scoala de design? Ba da, dar dubleaza si ca studiou. Desi se ocupa in mare parte de grafica si infografice animate au si experienta in 3D, I'll be it pe parte arhitecturala, complexitatea unor astfel de scene nu e in nici un caz neglijabila.3D Art Studio

Ultimul pe lista, 3D Art Studio e un studiou mai low profile. Marea majoritate a activitatii lor rezulta din servicii conexe, gen branding, web and so on, Partea de animatie 3D fiind doar la stadiul de concept-uri si proof-uri, dar stralucind la partea de proof arhitectural.

Daca am scapat vre-un studiou oricat de mic sau mare, trimiteti-mi un mesaj si am sa il adaug, haideti sa facem din postarea asta un director a studiourilor de animatie din Romania.

Pana data viitoare, Hakuna Matata!

0 comentarii:

Post a Comment