Wednesday, December 2, 2015

6 Idei despre moodboard-uri


Inainte sa intram in painea articolului as vrea sa clarific pentru cei care nu stiu, ce inseamna un moodboard. Un moodboard, dupa cum ii vine numele, este un colaj de... de toate, culori, imagini in spatiul digital pot fi si sunete, texte, fonturi, alcatuit cu scopul de a inspira un anumit sentiment sau atmosfera.

O sa vorbim de moodboards mai pe larg, dar mai intai vreau sa va impartasesc 6 idei pentru a construi un moodboard calumea:

1. Pune si ce nu iti place. De regula lumea pune pe moodboard doar ce le atrage atentia in mod pozitiv. Cred ca e la fel de important sa pui pe moodboard si lucruri care iti atrag atentia in mod negativ, lucruri care vrei sa le eviti, stiu ca asta e contraintuitiv pentru imaginea de ansamblu.

Dar dupa ce joci putin devil's advocate cu anumite idei s-ar putea sa fii surprins. La fel cum anmite idei care ti se pareau bune, se pot dovedi proaste, anumite idei care ti se pot parea kitsch la prima vedere, recombinate pot produce rezultate neasteptat de bune.

2. Fa distinctia intre ce e variabil si ce e permanent. Odata ce ai gasit anumite idei care esti 100% ca vrei sa le executi, nu te suci. Altfel ajungi sa nu mai faci nimic. Fa distinctia intre ce maleabil si ce e core design feature.

3. Nu sterge nimic. Daca ai pus ceva pe un moodboard, ai pus-o cu un scop, ceva ti-a atras atentia, chiar daca nu iti dai seama ce, lasa acolo, niciodata nu stii ce idee iti poate veni.

4. Pune-ti o limita de timp. Nu sta ca dweebu sa te uiti la un moodboard 5 ore incercand sa conturezi o idee, asta mai ales daca faci freelancing, altfel nu o sa mai termini nimic niciodata. Seteaza-ti un timp in care sa gasesti cateva elemente, cu care sa construiesti ceva. Daca nu iese nimic calumea, e ok, ia-o de la inceput, dar macar sa ai experienta precedenta.

5. Colaboreaza. Daca ai ocazia, da acces si altora, povesteste-le despre ce vorba, mai multe capete sunt intotdeauna mai bune decat unul.

6. Zoom out. Uite-te la toata magaoaia din cand in cand, cateodata lucrurile importante se observa numai de la distanta

Multa lume subestimeaza puterea unui moodboard in procesul de creatie. Multi il cred o fita a art director-ilor, la naiba, am intalnit si oameni care cred ca moodboards sunt cheating. (vorbind de ilustratie) Punct de vedere la care nu ma duce mintea sa reactionez altfel decat: WTF?

Problema se pune in felul urmator, oricand creezi ceva din imaginatie nu exista o imagine clara sau daca exista, asta nu seamna ca e si cea mai buna alegere, probabil o sa detaliez cand am sa vorbesc de moodboard versus referinta. Deocamdata pentru articolul curent zic ca e ok sa punem punct.

Inainte sa intrebati, cea mai ok platforma de moodboarding e Pintrest (conform eu) pe bune nu stiu de ce as da bani pe orice cand exista Pintrest si mai ales cand exista extensie Pintrest pentru Google Chrome am incercat mai tot ce e disponibil si imi pare ca nimic nu adauga suficienta valoare procesului ca sa merite.

Pana data viitoare, hakuna matata!

0 comentarii:

Post a Comment